6 dolog, ami nélkül sokkal hatékonyabb lehetsz

2019. október 21. by Rigó Ági

Belénk nevelték, hogy sikert csak kemény munkával lehet elérni. Pedig a tudomány ezt nem támasztja alá, sőt: ha okosan dolgozunk, jobb eredményekre számíthatunk.

galeria_1.png

Ha ismerősökkel találkozunk, a “mizu?” kérdésre az esetek 80%-ában az “el vagyok havazva” a válasz. Persze, saját mérhetetlen fontossága tudatában mindenki szeret úgy tenni, mintha ezerfelé szednék, akár így van, akár nem. Meg persze addig addig bizonygatjuk másoknak, hogy mennyire elfoglaltak vagyunk, hogy önbeteljesítő jóslatként tényleg látástól vakulásig a laptop felett ülünk, vagy telefonálgatva rohangálunk. Különösen, ha szabadúszóként dolgozva magunknak kellene beosztani az időnket. De valóban ez az út vezet a sikerhez?

 

1. Engedd el a túlórát, inkább légy hatékonyabb

Minél több időt töltesz melóval, a hatékonyságod annál mélyebbre zuhan. A heti 40 órás munkahét “feltalálója” Henry Ford volt, aki megfigyelte, hogy ha heti 6 napról 5-re csökkenti a munka hetet, a napi munkaórákat pedig 10-ről 8 órára tolja le, az emberei hatékonyabbak, így termelékenyebbek lesznek.

191021_1.gif

Egy kutatás szerint ha egy héten keresztül minden nap 1 órával kevesebbet alszunk, az olyan hatással van a gondolkodásunkra, mint a 0,1-es véralkohol szint. A többit nem kell magyarázni, ugye?

 

2. Ne az “igen” legyen a default válaszod

Mikor mondjunk nemet és mikor igent egy kérésre vagy feladatra? Ha nem egyértelmű a döntés, érdemes egy pár hétig komolyan követni, melyik feladat mennyi időnket emészti fel. Aztán megnézni, hogy az idő/eredmény arány mit mutat, így legközelebb már könnyű lesz elengedni a kevés vagy semmi eredménnyel járó, ám időigényes feladatokat.

Egy egyszerűbb trükk a 20 másodperces szabály bevezetése. Az olyan időtöltés esetében érdemes bevezetni, ami rabolja az időnket, mégis folyton belecsúszunk. Ennek tipikus esete például a közösségi hálókon lógás. Ha letörlöd a telefonodról az appokat, akkor plusz idő és erőfeszítés lesz kinyitni értük a laptopot. Figyeld meg, egyre gyakrabban fogod elengedni a dolgot, amivel értékes perceket, sőt akár órákat is spórolhatsz.

 

3. Ne te csinálj mindent

Megvan az a rész a Briliáns elmékből, amikor Harvey kérdőre vonja a főnököt, aki az irodájában a kanapén fekszik és keresztrejtvényt fejt? A válasz: Valamit nagyon rosszul csinálnék, ha nekem most ügyeket kellene megoldanom.

191021_3.gif

A sorozat nyilván nem a valóság és a jelenet célja nem az volt, hogy megszerettesse a karaktert a nézővel. De fontos megtanulni delegálni, és ezzel együtt elfogadni azt, hogy más valaki biztosan nem pontosan úgy fogja elvégezni a feladatot, mint ahogy te tetted volna, de ha kész van, és jó így is, akkor hurrá. Sokan ott rontjuk el, hogy azt várjuk egy kollégától vagy asszisztenstől, hogy pontosan úgy csinálja meg a kiosztott feladatot, mintha mi magunk tennénk. Ez a lehető legrosszabb hozzáállás. Ne azt nézd, hogy csinálta meg, hanem azt ellenőrizd, hogy kész van-e és megfelel-e a célnak. Nem 100% csak 95? Sebaj, pipáld ki, és foglalkozz a fontos dolgokkal.

 

4. Elég a perfekcionizmusból

A tökélyre törekvés egyértelműen a hatékonyság ellensége. Nem könnyű egyensúlyt találni a kettő között, és ki az egyik, ki a másik irányba szeret kibillenni. A trükk itt is az időmérés: ha tudod azt, hogy a feladatot pikkpakk megcsinálod jól, aztán extra órákat töltesz a tökéletesítéssel, gondold át: megéri az a plusz idő, vagy hasznosabb lett volna továbblépni a következő feladatra?

 

5. A Google a barátod

Rém bosszantó, mikor emberek olyanokat kérdeznek, amikre simán rá is kereshetnének, nem? Akkor magaddal miért viselkednél így? Ha a feladat végzése közben felmerül egy kérdés, amit nem tudsz azonnal megoldani, irány a gugli! Hidd el, az esetek 99%-ában villámgyorsan meg fogod találni azt 2-3 anyagot, amivel megoldhatod az előtted álló feladatot.

 

6. Hagyd abba a munkát és töltsd az idődet semmittevéssel

191021_2.gif

Ha állandóan a mókuskerékben pörögsz, könnyű elveszni a részletekben, és szem elől téveszteni a hosszabb távú fókuszt. Szakíts időt arra, hogy pihenhess, és arra is, hogy átgondold, az aktuális feladatok vajon közelebb visznek-e a célodhoz vagy egy helyben topogsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.hu/api/trackback/id/tr5115244500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása